A 2022-es turisztikai évet a gasztronómiának szenteli a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita/Visit Harghita), de idén sem maradt el a Family-friendly tanúsítások átadója. Huszonnyolc szolgáltató vehette át a családbarát minősítést a székelyudvarhelyi Mini Erdély Parkban.

A május 5-ei eseményen Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, a társulás elnöke elmondta: „A mai rendezvény több szempontból fontos számunkra. Egyrészt olyan turisztikai irodák képviselői látogattak el meghívásunkra a megyénkbe, akikkel karöltve a megye turisztikai kínálatát tudjuk népszerűsíteni külföldön.” Véleménye szerint, mivel az elmúlt két évben a járványhelyzet ellehetetlenítette a nemzetközi utazást, 2022-ben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megye külföldi promóciójára. Hozzátette továbbá: „A Family-friendly tanúsítvánnyal az a célunk, hogy ezeket a vendéglátóhelyeket és desztinációkat kiemeljük, hiszen az látható, hogy Európában egyre nagyobb az igény a biztonságos, családbarát turisztikai desztinációk iránt.”

A sajtótájékoztatón részt vett Răzvan Pascu turisztikai marketing szakember is. Köszöntőbeszédét az eseményen résztvevő tizenhárom utazási iroda képviselőjéhez intézte. Véleménye szerint Hargita megye turisztikai kínálata nagyon gazdag. Sok a kevésbé ismert látványosság és turisztikai program, amelyeket volt szerencséje meglátogatni és kipróbálni. Biztos abban, hogy akár külföldi, akár belföldi turistákról legyen szó, ha Székelyföldre látogatnak, elégedetten távoznak majd.

A Mini Erdély Parkban megszervezett díjátadó alkalmával tizenkét szálláshely, hat étterem, hét turisztikai szolgáltatás, valamint három turisztikai látványosság képviselője vehette át a Family-friendly minősítést igazoló oklevelet. A 2020-ban indított kampány részeként eddig száztizennégy tanúsítványt osztott ki a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás.

A sajtóesemény keretében a résztvevők megtekintették a Mini Erdély Parkban kiállított maketteket, a tanúsítások átadása után pedig az Arany Griff Rend varázsolt középkori hangulatot a parkba. Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium és a Mini Erdély Park megálmodója elmondta, hamarosan megnyitják a létesítmény újabb elemét, a gyermekarányosra épített középkori várat, amely Gyöngyössy János történeti grafikus vezetésével készült. A várban fegyverkiállítást és miniatűr várbelsőket rendeznek be, valamint történelemórákat és középkori harci bemutatókat tartanak majd.