A Bánsági Magyar Napok szervezői eljutatták szerkesztőségünknek az idei rendezvény teljesen programját. Íme a XXVI. BMN-műsor:

                                                            2022. május 28. – június 5.

Május 28., szombat

10,00 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum (Gen. I. Drăgălina sgt. 11A)

 • GYERMEKNAPI JÁTSZÓ- ÉS ALKOTÓHÁZ, a Bartók Alapítvány szervezésében, a Szórvány Alapítvány közreműködésével.

12,00 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum (Gen. I. Drăgălina sgt. 11A)

 • A BARTÓK FOTÓKÖR kiállítása, a Bartók Béla Elméleti Líceum szervezésében.

A fotókör mentora: Orosz Sándor.

VÁROSISMERETI NAPOK, a Temesváros szervezésében, a magyar idegenvezetők közreműködésével.

10,30 óra – Séta a Józsefvárosban és az Erzsébetvárosban Kiss Ágnes idegenvezetővel. – Találkozó a Bartók Béla Elméleti Líceum bejárati sétányán. Jelentkezés a www.temesvaros.ro honlapon. A séta időtartama 1,5 óra.

16,00 óra – Székely László, a városépítő nyomában Bán Szilveszter Endre idegenvezetővel.

 • Találkozó a Hunyadi vár előtt.  Jelentkezés a www.temesvaros.ro honlapon. A séta időtartama 1,5 óra.

18,00 óra LUGOS – Szakszervezetek Művelődési Háza

 • néptáncműsor. Fellépnek: a Pro Folk Egyesület Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttese (Bokréta, Kisbokréta, Morzsa és citera csoportok), az Eszterlánc Kulturális Egyesület Aprókák, Lármatüzek, Százszorszép néptánccsoportjai (mindannyian a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum növendékei), a végvári Csűrdöngölő, Szederinda és Recefice hagyományőrző együttes, azsombolyai Délibáb és a dettai Margaréta néptáncsoport. 

Május 29., vasárnap

VÁROSISMERETI NAPOK, a Temesváros szervezésében

10,00 óra – A barokk Temesvár Kiss Ferenc idegenvezetővel.

 • Találkozó a Dóm téren, a Dóm bejárata előtt. Jelentkezés a www.temesvaros.ro honlapon. A séta várható időtartama: 2 óra.

16, 00 óra – ÓTELEK – a régi iskola épülete

 • TEMESVÁR RÉGEN ÉS MABalázs István László, földrajztanár, idegenvezetővetítéssel egybekötött könyvbemutatója, a TEMISZ szervezésében.

18,00 óra – TEMESVÁR Csiky Gergely Állami Magyar Színház, szabadtéri színpad (a volt Arta mozi kertje)

 • HAGYOMÁNYKERESŐBEN – néptáncműsor. Fellépnek: a Pro Folk Egyesület Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttese (Bokréta, Kisbokréta, Morzsa és citera csoportok), az Eszterlánc Kulturális Egyesület Kis-Aprókák, Aprókák, Lármatüzek, Százszorszép és Eszterlánc néptánccsoportjai (mindannyian a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum növendékei), a végvári Csűrdöngölő, Szederinda és Recefice hagyományőrző együttes, a nagyszentmiklósi Kékibolya, azsombolyai Délibáb, a dettai Margaréta és az óteleki Nefelejcs néptáncsoport. 

Meghívott: a Szeged Táncegyüttes (Magyarország).

Május 30., hétfő

09,00 és 10,00 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, szabadtéri színpad (a volt Arta mozi kertje)

 • élő zenésmarionett- és bohóc szám, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel debreceni (Magyarország) bábművészek előadása óvodások, kisiskolások részére

12,00 óra – TEMESVÁR – Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, díszterem

(Piața Regina Maria 1.)

 • ARTÚR CIRKUSZA – élő zenésmarionett- és bohóc szám, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel debreceni (Magyarország) bábművészek előadása óvodások, kisiskolások részére

18,00 óra TEMESVÁR Új Ezredév Református Központ, koncert- és kiállító terem (Spl. Morarilor 1/b)

 • A Temesvár-Belvárosi Református Gyülekezet kézimunkaköre, a DORKÁSZ VARRÓKÖR kiállításának megnyitója, fennállása első évfordulója alkalmából.

– Áhítatot tart Herman Mostert Rebeka, református lelkipásztor.

A HÍMZÉS HELYE ÉS SZEREPE A MAGYAR NÉPI KULTÚRÁBAN – Virginás Tar Emese, a marosvásárhelyi Néprajzi és Népművészeti Múzeum muzeológusának előadása.

Bíró Szeréna gyógypedagógus előadása a kézimunka terápiás hatásairól

Domschy Mercédesz és Péntek Attila, kolozsvári művészek zenei összeállítása.

– Áldást mond Demeter Sándor, a Temesvár-Belvárosi Református Gyülekezet lelkésze.

Május 31., kedd

14,00 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum (Gen. I. Drăgălina sgt. 11A)

 • AZ ÉN TEMESVÁROM – Z GENERÁCIÓS KREATÍV MÉDIA – a tehetséggondozó program zárókonferenciája az Integratio Alapítvány és a Bartók Béla Elméleti Líceum szervezésében.

            17,30 óra – TEMESVÁR – Bolyai János Szakkollégium (Gen. I. Drăgălina sgt. 9)

 • EGY ZSÍL-VÖLGYI FÖLDESÚR, MADERSPACH VIKTOR – Maderspach Kinga budapesti írónőkönyvének bemutatója a hírnevesszabadságharcos, mérnök, sportoló, vadászati szakíróról. A könyvet bemutatja Szekernyés Irén.

19,00 óra – TEMESVÁR – Küttel Klub (December 16. sugárút, 15. szám)

 • BORKÓSTOLÓ, a Várbástya Egyesület szervezésében.  A borválasztékát a teljes Kárpát-medence kínálatából merítő Kárpátia borház borait Borbély Zsolt Attila okleveles borszakértő mutatja be.

Június 1., szerda

18,00 óra – TEMESVÁR – Új Ezredév Református Központ, tetőtéri kiállító terem (Spl. Morarilor 1/b)

 • MAGYAR HŐSÖK ARCKÉPCSARNOKASomogyi Győző, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas grafikus- és festőművész száz jeles magyar személyiségről készített portrégyűjteményének bemutatója, a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület szervezésében.

19,00 óra – TEMESVÁR – Új Ezredév Református Központ, koncertterem (Spl. Morarilor 1/b)

 • HÁBORÚBAN NINCS JÓ BÚCSÚ – közönségtalálkozó, élménybeszámoló, dokumentumfilm vetítés.Előadó: Keresztes Péter, a TVR Temesvár magyar adásának szerkesztője.  Készülhet-e etikus riport egy hírháború közepén? Hogyan küzdjünk az álhírek ellen? Az Európai Regionális Televíziók Szövetsége által díjazott riport kulisszatitkai, dilemmái, szakmai kérdései és humanitárius vetületei.

Június 2., csütörtök

18,30 óra – TEMESVÁR – Új Ezredév Református Központ, koncertterem (Spl. Morarilor 1/b)

 • A KÁNTOR LÁNYA, Mátyus Melinda felolvasóestje. Milyen egy háromnyelvű gyülekezet, és benne a lelkész és a szoprán néni, akit zöld ruhában temetnek el? És a kántor lánya, aki ül és áll, imádkozik és énekel, de leginkább T. S. Eliot-szövegeket hall. Az elbeszélés a Jelenkor folyóirat 2022/2-es számában jelent meg. Közreműködnek: Borbély B. Emília, Lőrincz Rita és Magyari Etelka, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházművészei.

19,30 óra – TEMESVÁR – Új Ezredév Református Központ, koncertterem (Spl. Morarilor 1/b)

 • ZENEI ÁLLOMÁSOK TEMESVÁRTÓL SZEGEDIG. A zongoránál: Balázs Márk. Műsoron: Burgmüller, Scarlatti, Mozart, Haydn, Mendelssohn, Bartók, Balázs Márk szerzeményei. Meghívottak: Dragalina Patrik, Kiss Attila, Papp Zoltán, Balázs Nimród, Balázs Attila.

Június 3., péntek

11,00 óra – TEMESVÁR – Bartók Béla Elméleti Líceum (Gen. I. Drăgălina sgt. 11A)

 • AZ ÖSSZETARTOZÁS NAPJA AZ ISKOLÁBAN. Rajz- és népdalvetélkedő a testvériskolák részvételével.

18,00 óra – TEMESVÁRTeréz Bástya, a Temes Megyei Önkormányzat kiállító terme

        (Centrul Multifuncțional Bastion, Hector u. 4. szám)

 • – a Temesváron élő és dolgozó magyar képzőművészek közös kiállításának megnyitója. A tárlatot bemutatja Dr. M-Kiss Hédy, képzőművész, egyetemi tanár.

19,00 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Színház, nagyterem (Alba Iulia utca 2. sz.)

 • Katona József-Szabó Borbála: BÁNK – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként, a veszprémi Petőfi Színházzal és Kabóca Bábszínházzal közösen készített előadása. Rendező: Markó Róbert.

Június 4., szombat

18,00 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Színház, nagyterem (Alba Iulia utca 2. sz.)

 • SWAN LAKE REVISITED – Hattyúk tava újratöltve – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása. Rendező: Kokan Mladenović.

21,00 óra – TEMESVÁR – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, szabadtéri színpad (a volt Arta mozi kertje)

 • SLEEPIN INSOMNIA koncert. Az Artsoma zeneiskola keretében alakult zenekar tagjai: Makkai Gergő (vezető gitár és vokál), König Dávid (basszusgitár), Kuglis Albert (billentyűk), Andrásy Tamás (dobok és háttér vokál), mindannyian a Bartók Béla Elméleti Líceum tanulói. A zenekar mentora: Szabó Zsolt.

Június 5, vasárnap

17,00 órától – TEMESVÁR – Magyar Ház (Revoluției sugárút 8. szám)

AZ ÖSSZETARTOZÁS NAPJA. A MAGYAR HÁZ AVATÓÜNNEPSÉGE, Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa és a Várbástya Egyesület szervezésében.