Tematikus udvarokkal, kulturális programokkal, finom falatokkal és rengeteg élménnyel várja a résztvevőket augusztus 4-7. között a Gyergyói-medencében Erdély legfiatalabb fesztiválja. Már csak néhány nap maradt az Egyfeszt összművészeti fesztivál második kiadásának kezdetéig, amelynek turisztikai és kulturális programjairól a szervezők július 11-i sajtótájékoztatójukon számoltak be.

Gyergyó olyan sokszínű, mint Erdély kicsiben: székely, örmény, zsidó, román kultúra egyaránt jelen van a térségben, amelyet saját arculattal és erős lokális identitással rendelkező települések alkotnak. Az Egyfeszt szervezői már az első kiadásnál beleépítették a koncepcióba ezt az etnikai és regionális sokszínűséget, idén pedig még inkább ráerősítettek erre a különleges erőforrásra. Ez bizony egy nem-egy-helyben-ülős, hanem mozgolódós fesztivál: ahhoz, hogy a résztvevők a legtöbbet kapják az élményből, több helyszínbe is bele kell kóstolniuk. A színpadok zenei programjain túl Gyergyószentmiklóson városszinten az Alter udvar, Folkudvar, Gasztró utca, Vásár, Gyerekudvar, Jazzudvar, Retró udvar, Örmény udvar, Képzőművészeti udvar, Színház- és Könyvudvar kínál tematikus programokat, ugyanakkor a Gyergyói-medence települései és fontos turisztikai célpontjai is fesztivál-helyszínekké válnak (Alfalu, Csomafalva, Ditró, Remete, Szárhegy, Gyilkos-tó, Súgó-barlang).

Ugyanebbe a koncepcióba illeszkedik az egyik idei újdonság, a „Hegyilevegő Experience”: a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company ötlete nyomán a program azokra az ikonikus helyszínekre viszi el a fesztiválozókat Gyergyószentmiklós környékén, ahol a zenekar videoklipeket forgatott. A Hegyilevegő Experience egy túrakihívás egy pecsételős túrafüzettel, amelyet a Dockyard Stores üzleteiben lehet a fesztivál kezdete előtt ingyenesen beszerezni. Az Egyfeszten a résztvevők nekiláthatnak a kihvás teljesítésének: pecsétet kell szerezni a Súgó-barlangnál, a Wild Ferenc emlékút – via ferrata – Gyilkos-tó útvonalon, a Háromkúti háznál, a Panoráma kabinnál a Békás-szorosban (itt még egy meglepetés kiállítás is vár), a Medveakadémián, valamint a gyergyószentmiklósi Your Livingroom klubban. A túrafüzetek Magyarországon ingyenesen elérhetők a következő helyszíneken: Dockyard Stores Etele Plaza – Budapest; Dockyard Stores Király utca – Budapest; Dockyard Stores – Debrecen; Dockyard Stores – Szeged; Dockyard Stores – Eger; Dockyard Stores – Pécs; Dockyard Stores – Szombathely; Dockyard Stores – Győr; Dockyard Stores – Siófok. Erdélyben a Mark House nyomda és bemutató üzlet – Gyergyószentmiklós, Turisztikai Információs Iroda – Gyergyószentmiklós, Dockyard Stores – Kolozsvár és Dockyard Stores – Brassó a beszerzési helyszín, de online is meg lehet rendelni a ww.popshop.hu és a www.shopandroll.ro oldalon.

A Súgó barlang Erdély és Európa egyik leghíresebb barlangja, nevét a helyi lakóktól kapta: a huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő. Öt védett denevérfaj is él benne. Rájuk vigyázva, idén is lesznek koncertek ezen a különleges helyszínen is: a Makám zenekar borkóstolóval egybekötött fellépésére résztvevőként regisztrálni az InTime applikáción keresztül lehet. Ugyanígy kell előre bejelentkezni a szervezett gyalogos vagy kerékpártúrákra is a Gyilkos-tó körül, vagy a via ferrata alternatív hegymászóútvonal megmászására.

A kulturális programok közt szerepelnek kiállítások (képzőművészeti, fotó, illusztráció, emlékmű, karikatúra, képregény, veterán autók, múlt századbeli telefonok), könyvudvar, felolvasószínház, közönségtalálkozó (Botházi Máriával), könyvbemutatók (Farkas Wellmann Endre, László Noémi – Kürti Andrea, Zilahi Csaba), beszélgetések (Hobo; Miklós Réka; Bartis Attila, Kemény István, Wirth Imre; Kollár-Klemencz László), slam poetry, a Figura Stúdió Színház előadásai, bábelőadások és kirakatszínház is.

A gyergyói fesztiválra ugyan a Kárpát-medence és az ország minden részéből várnak résztvevőket, de a szervezők úgy döntöttek, a helyieknek féláron biztosítanak belépőket – jelentették be a július 11-i sajtótájékoztatón. Tehát mindenki, aki bizonyítani tudja, hogy a Gyergyói-medence valamely településén lakik, mindössze 125 lejért válthatja ki a négynapos fesztiválbérletet, amely amúgy 250 lejbe kerül. A napijegy 70 lej, a 12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, ugyanakkor van családi jegy is, amely a 4 napra 490 lejbe kerül, és két felnőttnek, valamint két, 12 éven felüli gyereknek biztosít belépést.

A különböző helyszínekről és a teljes programról az egyfeszt.ro oldalon lehet részletesen tájékozódni.