Szent György naphoz kapcsolódó vásárt rendez április 27-én, szombaton a Gyulai Vár. A kiállítóhely a tavalyi évben kezdett sorozatba, amellyel részben az egykori hagyományokat kívánja feleleveníteni, emellett a látogatóinak szeretne új élményeket nyújtani. A vár szakemberei fontosnak tartják ugyanis, hogy folyamatosan megújuló programokkal rendre visszacsábítsák korábbi vendégeiket, illetve eseményeikkel a látogatásra ösztönözzék az érdeklődőket.

Elsődleges a kiállítóhely életében, hogy történelmi hitelességgel nyúlnak eseményekhez és szerveznek programokat; így van ez a Szent György naphoz kapcsolódó vásárral is.

A vásárok nagy szerepet játszottak Gyula középkori életében. A 14. századtól tartott hetipiacok mellett a 15. században már országos vásárt is rendezett a város Szent Mihály napkor. A dokumentumok 1528-ból pedig már két vásárról is tudósítanak: a szeptemberi mellett a Szent György naphoz kapcsolódó ilyen eseményről is tudunk.

A vásárok természetesen fontosak voltak minden település életében, így volt ez Gyula esetében is. Az uradalmi központi szerep és a vár jelenléte mellett minden bizonnyal ezek az események is hozzájárultak ahhoz, hogy méretben csak a távolabb eső Szeged és Debrecen előzze meg Gyulát.

Ahogyan a tavaly megvalósult két ilyen programon, úgy az idei Szent György-napi vásárban is az egykori nyüzsgő hangulatot adja vissza vendégeinek a Gyulai Vár.

A történelmi épület előtt a Portéka Kézműves és Termelői Közösség tagjai jelennek meg termékeikkel. Jelenlétükkel a környezettudatosság elvét szem előtt tartva igyekeznek népszerűsíteni a helyi kistermelők és kézművesek termékeit. Szintén a vár előtt találkoznak az oda érkezők a Történelmi Hadi Akadémia hagyományőrzőivel, akik közreműködésével a csatacsillagdobást és a gerelyhajítást ki is próbálhatják. Programjukban szerepelnek végvári harci bemutatók és mesés elbeszélések a korszak izgalmas bajvívásairól és portyákról, csapatharcok, szituációs és drámajátékok, mezei csaták, török-magyar csapat viadalok.

Bent a várban minden bizonnyal ez alkalommal is a solymászbemutató és a működő kovácsműhely lesz a legnépszerűbb látványosság. A szombatonként megszokott programok mellett ez alkalommal azonban ismét megjelenik a végvári vitézi élet: a Történelmi Hadi Akadémia szakemberei szablyavívás-oktatást tartanak majd. A nézelődők az egykori mozdulatokat leshetik el, de különösen látványosnak ígérkeznek a vívásoktatáshoz kapcsolódó párharcok is.

Lesz a várban „fegyversimogató”: a viking, honfoglalás, lovag, végvári és a kuruc kor fegyvereiből és páncéljaiból több mint 60 darabot ismerhetnek meg és foghatnak kézbe a látogatók.

A Szent György-napi kikiáltó a népszokásokról, rigmusokról, hagyományokról és programokról regél majd. A vásári hangulatot az 1566-os ostrom eseményeit elmondó képmutogató is idézi.

A vár előtti vásár, illetve a programok díjtalanok. A várban megvalósuló eseményeken várbelépővel lehet részt venni. Az egész napon megjelenő sok program miatt érdemes a teljes napra érvényes, többszöri belépést biztosító karszalagot vásárolni.

A teljes programsor – a kihelyezett plakátok mellett – megtalálható a Gyulai Vár weboldalán, valamint Facebook felületén.