Doi poliţişti unguri au fost arestaţi şi sunt cercetaţi de Parchetul Regional de Investigaţii din Debrecen pentru infracţiunea de acceptare de mită în scop lucrativ cu încălcarea obligaţiilor de serviciu, se arată într-un comunicat remis, marţi, de Parchetul Central de Investigaţii, agenţiei ungare de presă MTI.

    Potrivit documentului, în cadrul investigării infracţiunilor de corupţie, în data de 19 septembrie, Parchetul Regional de Investigaţii a desfăşurat operaţiuni la punctele de trecere a frontierei de la Ártánd-Borş şi Nagykerek-Borş 2 (pe autostradă), în cooperare cu Centrul de combatere a terorismului din Ungaria, Direcţia Judeţeană de Poliţie Hajdú-Bihar, Serviciul Naţional de Apărare şi Biroul Naţional de Investigaţii al Serviciului Special de Disponibilitate Imediată al Poliţiei Ungare.

Conform suspiciunilor întemeiate, în luna octombrie 2022, cei doi poliţişti de frontieră desfăşurau, în timpul serviciului, controlul paşapoartelor la punctul de trecere a frontierei de la Ártánd-Borş, când, în jurul orei 23:00, a sosit un camion cu numere de înmatriculare din Germania, pentru a ieşi din Ungaria.

Şoferul a înmânat poliţistului de frontieră documentele necesare pentru ieşire. Poliţistul de frontieră a solicitat şoferului să tragă camionul deoparte şi i-a spus că a găsit multe nereguli în documentele vehiculului astfel încât va trebui să plătească o amendă de aproximativ 4 000 de euro, după care i-a sugerat că “se poate rezolva şi cu 1 500 de euro”.
    
Persoanele care s-au prezentat la ieşirea din Ungaria au contestat faptul că ar exista nereguli cu vehiculul şi cu ieşirea lor din ţară, aşa că au refuzat să plătească şi au declarat că au doar 500 de euro, sumă cu care poliţistul de frontieră s-ar fi mulţumit iniţial, însă aceştia au refuzat să ofere această sumă.
    Potrivit comunicatului, poliţistul de frontieră le-a spus în repetate rânduri că el şi colegul lui le vor permite să treacă în România doar dacă plătesc şi i-a lăsat să aştepte fără niciun motiv.
    
În ciuda faptului că nu există niciun temei legal pentru reţinerea celor două persoane şi pentru impunerea amenzii, după aproximativ două ore, una dintre persoane a înmânat poliţistului de frontieră 300 de euro şi 70 000 de forinţi, iar după ce acesta a considerat că nici aşa banii nu sunt suficienţi, i-a mai dat 200 lei. După acest moment, cei doi poliţişti de frontieră au permis camionului să treacă frontiera, dar nu au înregistrat în registru datele necesare ieşirii din ţară.
    Parchetul a dispus reţinerea celor doi, i-a interogat în calitate de suspecţi şi a solicitat arestarea lor. Inculpaţii şi avocaţii lor au depus recurs împotriva hotărârii Consiliului Militar al Tribunalului Debrecen, se mai precizează în comunicat.

MTI