Hadnagy Péter, Katona Alpár, Mezei Lehel, Szénási Zoltán és Vágási Csongor repülővel indulnak Izlandra augusztus 6-án, majd augusztus 8-án két keréken vágnak neki a nagyjából 12 napig tartó kalandnak. Az 5 rupicaprás a keleti parton található dalatangi világítótoronytól indul, hogy augusztus 20-án megérkezzen a Bjargtangar világítótoronyhoz a nyugati parton.

Az ötletet Chris Burkard amerikai fotós inspirálta, aki 2020-ban először szelte át Izlandot kelet-Nyugat irányban, 12 nap alatt. A tervek szerint naponta kb. 100 km-t teszünk meg. Lesznek olyan napok is, amelyekbe 130 km is belefér, máskor csupán 50 km-t haladhatunk a vulkáni hamu és a vidék jellegzetes homokja miatt, illetve lesznek olyan napok is, amikor számtalan folyón is át kell majd kelnünk” – magyarázta Szénási Zoltán, a kihívás kezdeményezője.

A túra során az öt jóbarát összesen nagyjából 950 km-t tesz meg, több mint 9000 m szintkülönbséggel, földutakon és lávamezőkön, Izland belsejében. Minden csomagjukat a biciklik vázán viszik magukkal: felszerelést, öltözékeket, illetve az utazás teljes idejére elégséges élelmiszereket.

Útjuk során semmiféle külső segítséget nem vesznek igénybe, azonban elindulásukat az Autoworld, az AsbruTravel, a HigiMag, a Bike44, a Garmin, a Decathlon, a Merinito és a BellaBike támogatja.