În data de 20 august, Ziua Naţională a Ungariei, la cea de-a 50-a ediţie a Carnavalului Florilor de la Debrecen, vor fi prezente la paradă 18 care alegorice, 10 grupuri artistice autohtone şi 17 din străinătate. Cifrele carnavalului din acest an au fost prezentate, luni, în cadrul unei conferinţe internaţionale de presă, de către viceprimarul oraşului însărcinat cu probleme culturale, aflat alături de carele alegorice în curs de amenajare. Szabolcs Komolay a adăugat că în seara de 20 august, la spectacolul de pe stadion, intitulat Noaptea Carnavalului, vor participa 2000 de artişti, iar în timpul Săptămânii Carnavalului, în perioada 14 – 21 august, cei interesaţi vor putea alege din peste 100 de programe.

Compoziţiile carelor alegorice care vor participa la paradă în acest an vor omagia, pe de o parte cei 1000 de ani de statalitate ungară, respectiv pe regele Sf. Ştefan, fondatorul statului, pâinea nouă, dătătoare de viaţă, iar pe de altă parte vor reaminti atmosfera carnavalurilor de odinioară.

Szabolcs Komolay a mai declarat că, în acest an, şase care alegorice cu flori vor ajunge la Oradea în data de 21 august, înfăţişând, printre altele, Sfânta Coroană şi legenda Sfântului Ladislau. Vor mai ajunge şi carul intitulat „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”, carul comun al administraţiei judeţului Hajdú-Bihar, respectiv al Consiliului Judeţean Bihor, precum şi carul alegoric intitulat Oradea şi Debrecen.

Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea, a adăugat că oraşul de pe Criş beneficiază de ani buni în urma Carnavalului Florilor de la Debrecen şi găzduieşte, în acest an, carele alegorice cu flori pentru a 14-a oară. Spre deosebire de anii precedenţi, din cauza renovărilor podurilor, anul acesta compoziţiile nu vor face paradă pe străzile Oradei, ci vor fi expuse în Piaţa Sf. Ladislau, a precizat acesta. De la Oradea carele alegorice se vor întoarce acasă poposind în cinci localităţi din Bihor şi Sălaj, a adăugat Sándor Pásztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. În toate aceste aşezări se vor opri pentru o perioadă scurtă de timp pentru ca şi locuitorii de aici să le poată admira.

Politicianul a anunţat că din depresiunea Beiuşului, cea mai îndepărtată zonă a judeţului Bihor faţă de Debrecen, se va asigura participarea la Carnavalul Florilor a câte 50-50 de copii români şi maghiari.
    
Zoltán Pajna, preşedintele consiliului judeţean Hajdú-Bihar, a declarat că anul trecut carul alegoric comun al celor două judeţe a avut ca subiect vinul şi voia bună – referindu-se la zona viticolă din valea Ierului „fosta podgorie a Debrecenului”. Carul din acest an, cu titlul pâinea vieţii, va simboliza unitatea comunităţilor din această regiune istorică.

MTI/viziteazaungaria.ro