Avem plăcerea de a anunța demararea proiectului “Fight it Together – cooperare transfrontalieră în domeniul prevenirii și managementul riscurilor.” Acronim: FiT, implementat în cadrul Programului Interreg IPA România-Serbia, Cofinanțat de Uniunea Europeană.
Date de identificare proiect
- cod Jems: RORS00123.
- Denumirea organizației principale beneficiare: Comuna Valcani, jud. Timiș
- Denumirea organizației partenere: Municipalitatea Novi Kneževac, Serbia.
- Perioada de implementare: 18 luni (decembrie 2024–iunie 2026)
- Bugetul total al proiectului: 803.863,48 Euro
- Prioritatea programului: Protecția mediului și managementul riscurilor
- Obiectivul specific prioritar al proiectului: Promovarea adaptării la schimbările climatice, reziliență și prevenirea riscurilor de dezastre, având în vedere abordare bazată pe ecosistem.
Rezumatul proiectului
Cea mai importantă provocare a regiunii noastre este dată de faptul că este alcătuită din localități mai mici cu facilități și servicii publice slabe comparativ cu localitățile urbane. Este demonstrat faptul, că aceste localități sunt mai puțin sigure împotriva dezastrelor.
Comuna Valcani este una dintre cele mai îndepărtate așezări ale Județului Timis, fiind o localitate de graniță, având chiar și punct de trecere a frontierei. Cel mai apropiat oraș mai mare, Sânnicolau Mare, se află la 22 km distanță, Municipiul Timișoara se află la 86 km. Pe cealaltă parte a graniței cu Serbia, Novi Kneževac, este, de asemenea, foarte aproape atât de granița românească, cât și de cea maghiară. Novi Kneževac este înconjurat de localități mai mici cu o populație totală mai mică de 10.000 locuitori. În momentele cruciale, precum accidentele și incendiile, fiecare minut contează, deci dacă vom avea pompieri voluntari bine pregătiți și echipați corespunzător, în așezările rurale și orașele mai mici pot salva vieți. Pompierii profesioniști calculează in cazul intervențiilor 1 minut/1 kilometru.
Conform statisticii elaborată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, în perioada 2020–2022, numărul incendiilor de clădiri rămâne neschimbat, dar se constată o creștere a numărului de dezastre legate de schimbările climatice (furtuni, inundații, incendii de vegetație).

Actualul parteneriat, prin implementarea proiectului, va lupta împotriva acestor impedimente, prin atingerea următoarelor obiective specifice:
- prevenirea riscurilor și campanie de conștientizare la nivelul populației, cu accent specific pe generația în vârstă și copii;
- organizarea de exerciții teoretice și practice comune pentru pompierii voluntari;
- achiziționarea unor echipamente profesionale și reabilitarea sediului SVSU Valcani;
- elaborarea unui protocol comun bilateral pentru prevenirea riscurilor și intervenția transfrontalieră.
Avem în plan îmbunătățiri multiple, concentrându-se pe înnoirea infrastructurii serviciului voluntar pentru situații de urgență, exerciții pentru cele două echipe de pompieri voluntari în Valcani și Novi Kneževac.
În acest fel, cu echipamente și infrastructură adecvată și voluntari pregătiți corespunzător, îmbunătățim calitatea prevenirii riscurilor în această regiune. Nu în ultimul rând, vom elabora managementul comun al dezastrelor și protocolul de intervenție în vederea îmbunătățirii colaborării și chiar a intervențiilor transfrontaliere.
Principalele rezultate ale acestui proiect:
- 1 clădire de gestionare a situațiilor de urgență renovată,
- 2 vehicule mici de intervenție rapidă dotate cu echipamentul necesar,
- echipament de protecție pentru 10 persoane;
- 1 generator,
- 30 de voluntari instruiți;
- o competiție internațională la care vor participa echipele de pompieri din proiect și invitați;
- 1200 de persoane care locuiesc în 800 de gospodării implicate în campania de conștientizare din ușă în ușă;
- 100 copii și 75 de părinți/bunici implicați în campania de conștientizare;
- protocol elaborat al unităților de pompieri voluntari implicate pentru prevenirea riscurilor și intervenția comună.
În acest fel, partenerii de proiect se asigură că vor avea echipaje bine pregătite, care au acces la instrumente profesionale necesare în caz de dezastre, folosind nu numai echipamentele, dar și know-how-ul neprețuit în ceea ce privește comportamentul, planul de acțiune și cele mai bune proceduri în caz de riscuri.
Rezultatele proiectului nostru vor contribui în mare măsură la îmbunătățirea managementului comun al riscurilor și contribuie la obiectivele programelor prin protejarea unei populații de peste 10.000 de persoane.
Abordarea transfrontalieră este necesară în principal pentru că dezastrele nu sunt oprite de granițe.
Distanța mică dintre cele două localități face foarte eficientă cooperarea dintre cele două servicii pentru situații de urgență. Pentru Valcani, din cauza locației sale, cooperarea cu orașele sârbe din apropiere este vitală și poate duce la creșterea siguranței populației. De asemenea, este foarte important că echipa de la Novi Kneževac are mai multă experiență și poate avea un efect benefic asupra serviciului voluntar din Valcani.
Un aspect original al proiectului nostru este că indicăm în mod expres cele mai slabe puncte ale acestei zone, noi ne-am propus să acționăm acolo unde statisticile dezastrelor sunt mai mari. Din acest motiv, după consultarea statisticilor relevante, am decis să dedicăm o campanie specială de conștientizare în cele două localități pentru femei, mame de sugari sau copii de grădiniță, pentru a indica factorii de risc dintr-o gospodărie pentru copii mici și pentru a le învăța tehnicile de bază de prim ajutor, de asemenea, vom avea o campanie de conștientizare directă pentru persoanele în vârstă.
Bugetului proiectului
Valoarea totală a proiectului: 803.863,48 Euro din care 85% (683.283,95 Euro) finanțare din fonduri UE, restul contribuție proprie.
- Buget total eligibil pentru Comuna Valcani, România (RO) (Lider de proiect – LP): 582.051,95 Euro
- Buget total eligibil pentru Municipiul Novi Kneževac, Serbia (RS) (Partener de proiect – PP): 221.811,53 Euro
În calitate de autoritate publică locală Comuna Valcani are între competențe de a organiza un serviciu voluntar pentru situații de urgență cu rol în managementul dezastrelor și coordonarea prevenirii și rezilienței riscurilor de dezastre. Autoritatea locală are experiență în cooperarea transfrontalieră în domeniul managementului dezastrelor și al prevenirii riscurilor prin implementarea proiectului ROHU-41.
Prin intermediul acestui proiect localitatea va dobândi o echipă de pompieri voluntari instruită și experimentată, care va putea oferi sprijin și ajutor de salvare în situații cruciale. Un beneficiu major îl reprezintă echipamentul achiziționat și sediul serviciului de voluntari pentru situații de urgență renovat, care sunt indispensabile în orice situație de risc. De asemenea, prin intermediul proiectului autoritatea publică locală va putea oferi informații despre risc contribuind astfel la o mai bună pregătire a unui număr mare de locuitori a regiunii. Prin elaborarea protocolului de colaborare comună, localitatea va câștiga un plus de siguranță, prin cooperarea cu serviciul pentru situații de urgență de la Novi Kneževac care va avea un efect benefic asupra pregătirii serviciului voluntar pentru situații de urgență din Valcani.
Obiectivele specifice ale proiectului
- Dezvoltarea unor măsuri de prevenirea și managementul riscurilor legate de climă, cum ar fi: incendiile, furtunile, seceta, prin dotarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență din Valcani și Novi Kneževac și instruirea pompierilor.
- Elaborarea si implementarea măsurilor de conștientizare a populației generale, cu accent pe vârstnici și copii.
- Elaborarea unui plan comun de acțiune pentru prevenirea riscurilor naturale și sporirea adaptării la schimbările climatice.
Relevanța și contextul proiectului
În momentele cruciale fiecare minut contează, așadar dacă vom avea voluntari bine pregătiți și echipați corespunzător, vom putea salva vieți. În ambele țări echipamentul și pregătirea voluntarilor, care lucrează în serviciile pentru situații de urgență la nivel local, este foarte slabă. De asemenea, cu creșterea numărului de dezastre legate de schimbările climatice (incendii, furtuni, inundații) nivelul de conștientizare al populației din mediul rural este foarte limitat.
Activități în cadrul proiectului
Pe lângă achiziționarea echipamentelor și organizarea exercițiilor comune se vor desfășura, în cadrul proiectului, o serie de evenimente cu impact social:
- în cadrul campaniei de conștientizare pentru public voluntarii vor vizita un număr de 800 de gospodării (300 în Valcani, 500 în Novi Kneževac) și va oferi informații pentru aproximativ 1200 de persoane.
- partenerii vor organiza 4 evenimente (2 la Valcani, 2 la Novi Kneževac) la care vor participa 100 de copii.
- un număr de 150 de broșuri redactate în limbile română, sârbă și maghiară vor fi tipărite care vizează copiii între 6–12 ani.
- în cadrul campaniei de conștientizare a părinților partenerii vor organiza un eveniment la Valcani și 2 evenimente la Novi Kneževac cu 75 de participanți.
- un număr de 15 voluntari din Valcani vor participa la o formare practică și teoretică.
- un număr de 15 voluntari din Novi Kneževac vor participa la un curs practic.
- partenerii vor organiza 5 exerciții comune, cu participarea a 20 de pompieri din Valcani și Novi Kneževac
Elaborarea unui protocol comun
Un material elaborat care conține planuri de acțiune comune și protocoale de intervenție privind prevenirea riscurilor pentru serviciile pentru situații de urgență implicate. Acest material va fi semnat de toate părțile și va fi disponibil și pe site-ul proiectului.

Renovarea sediului SVSU
Liderul de proiect va realiza renovările interioare pe o suprafață de 123 m². De asemenea, clădirea și acoperișul vor fi recondiționate. Liderul de proiect va achiziționa echipamentul necesar pentru sediul SVSU Valcani.
Achiziție de echipamente și utilaje pentru intervenție
Liderul de proiect a achiziționat deja următoarele:
1. Un vehicul de intervenție rapidă de mici dimensiuni (UTV), care se poate deplasa pe orice tip de teren
Principalele caracteristici:
- motor diesel, 18 kW și 800 cm³
- tracțiune integrală (4×4)
- anvelope off-road
Dotări speciale:
- rezervor apă: minim 250 l, rezervor spumă minim 10 l
- moto pompă de înaltă presiune
- furtun de irigare minim 10 m
- furtun de absorbție minim 8 m
- girofar
- cârlig de remorcare
- accesorii: lamă pentru deszăpezire, remorcă, rezervor suplimentar de apă minim 600 l, dispozitiv pulverizare.
Vehiculul este conform cu reglementările legale privind circulația pe drumurile publice și cele din domeniul PSI.
2. Generator curent
Caracteristici:
- generator diesel, trifazat, cu putere minimă de 100kVA
- puterea minimă a motorului: 100 kW
- autonomie: minim 10 ore la încărcare nominală
- panou de comandă și control
- protecție la supraîncărcare, scurtcircuit
Partenerul de proiect va achiziționa:
- un vehicul de minim 180 CP, motor diesel de 2000 cm³, rezervor de apă 300 l, cu următoarele accesorii: pompa de apă, troliu, 2 dispozitive de izolare, încărcător, alezor
- echipament de protecție pentru 10 persoane: costum, cască, centură, cizme, mănuși.
Planuri pe termen lung
Ambele instituții au printre obligațiile legale și competențele lor de conducere managementul situației de urgență în localități. Toate rezultatele/realizările vor fi deținute de către autoritățile locale, care vor oferi sprijinul financiar și instituțional necesar și vor fi folosite de serviciile voluntare pentru situații de urgență, integrându-se în activitatea lor zilnică.
După închiderea proiectului, partenerii vor continua să-și dezvolte activitățile, cadrul instituțional fiind asigurat. Funcționarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență a fost și până acum și va fi și în viitor susținută de autoritățile locale.
Cunoștințele teoretice și abilitățile practice dobândite vor fi aplicate de echipele de voluntari în viitor. Echipamentul de protecție și clădirea renovată rămâne în proprietatea partenerilor, care le vor întreține în mod corespunzător. Aceste bunuri vor fi folosite de serviciile voluntare pentru situații de urgență pentru a îmbunătăți intervenția transfrontalieră în situații de urgență.
Durabilitatea proiectului este asigurată de protocolul comun elaborat și planul de acțiune al serviciilor de voluntariat, ceea ce garantează colaborarea ulterioară.
Accidentele, riscurile, dezastrele, pericolele nu pot fi oprite la granițele țării, iar această cooperare poate fi o încurajare și pentru alte organizații. Un efect multiplicator al proiectul este prezentat pe site-ul proiectului, care conține toate informațiile, material elaborat, bune practici, care pot fi folosite și de alte localități pentru a-și îmbunătăți situația.
Voluntari noi se pot alătura serviciilor, materialele de instruire fiind la îndemână, instruirea lor poate fi realizată la nivel local. Alte servicii voluntare pentru situații de urgență din alte localități, județe pot folosi rezultatele noastre.
Prin intermediul vehiculelor procurate și al echipamentelor, voluntarii instruiți pot interacționa la intervenții și în alte localități, nu doar în localitățile implicate în acest proiect.