Proiectul „Banat – regiune gastronomică europeană 2028” coordonat de Consiliul Județean Timiș, a fost în centrul atenției la Târgul Internațional de Turism de la Berlin. În perioada 4 – 6 martie 2025, Asociația HORETIM, în parteneriat cu Asociația Produs în Banat și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zurobara au prezentat produse tradiționale bănățene, provenite de la producători de top din zona Banatului.
Participanții la târg au apreciat în mod deosebit calitatea și autenticitatea produselor realizate în regiunea Banatului, producătorii locali bucurându-se astfel de vizibilitate și suport pentru creștere.
„După contribuția consistentă la titlul de Capitală Europeană a Culturii, județul nostru se pregătește să exceleze ca lider al proiectului Banat – regiune gastronomică europeană. Prezența la Târgul Internațional de Turism de la Berlin este binevenită deoarece cred că trebuie să ne conectăm la pulsul industriei și la rețeaua de specialiști internaționali prezenți la eveniment. Vom face din acest nou proiect un succes care să se reflecte în numărul crescut de turiști și în acțiuni de excepție”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Demersurile privind obținerea titlului „Banat – regiune gastronomică europeană 2028” sunt realizate de către Consiliul Județean Timiș, dar, în perioada următoare, se va stabili o colaborare cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, deoarece poziția de lider a Timișului presupune cuprinderea întregului Banat, cu identitatea sa istorică, culturală, economică și gastronomică bine conturată.