LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare.
Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.
Pentru a sublinia valorile si principiile dupa care lucreaza, reprezentantii Asociatiei CRIES colaboreaza cu organizatii locale, nationale si europene, scoli, cu producatori locali, artizani si artisti, sensibili la temele propuse de eveniment.
Artizanii LA PAS
Vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate dupa retete traditionale sau inovatoare, folosind in mare parte ingrediente locale si practici de productie sustenabila. Bere artizanala produsa local, meniuri vegetariene si vegane, preparate cu specific local si international, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacusca, prajituri, paine artizanala, produse lactate si branzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomica a editiei din acest an.
Pe toata durata Festivalului vor fi organizate degustari la standurile producatorilor, insotite de povestea produsului. Vor avea loc demonstratii ale unor practici traditionale de gatit, precum prepararea magiunul sau a pitei in tast.
Pentru a sublinia importanta micilor producatori de hrana si pentru a incuraja publicul sa exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS: branza, paine, miere, cidru si bere artizanala si lumanari parfumate, manufacturate de Asociatia Curtea Culorilor, Prospero, Poienita Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.
Programul Festivalului
Vizitatorii sunt asteptati de vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 15.00, cand toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Scoala de Circ din Murani va sustine un spectacol de funambulism si acrobatie verticala.
In fiecare zi timisorenii si turistii sunt asteptati la programul de concerte, variat si pentru gusturi diverse, sustinut de artistii de la JazzyBit, Madalina Paval Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria si NinaNinar – Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.
In toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o intalnire cu tine”, o instalatie artistica ce se construieste in timp real, avandu-i drept protagonisti pe vizitatori, artizani si voluntari. In timpul festivalului, participantii sunt invitati sa stea timp de 5 minute, sa observe sau sa se lase observati, sa deseneze sau sa fie desenati de artista Ligia Fernandes, sa-si ofere un ragaz de interactiune sau reflectie. Evenimentul este o invitatie pentru a incetini ritmul, venita din partea producatorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.
Programul de ateliere
Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispozitie pentru copii, adulti sau seniori, abordand teme incitante precum accesul la apa in conditii de siguranta, cum facem mamaliga, circ pentru copii si parinti, educatie senzoriala cu plante aromatice, cum facem pizza, cum sa transformi deseurile publicitare in produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orasul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipa.
Eco PlaygroundEcologos, organizat in colaborare cu Asociatia Seneca, este un spatiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologica si va fi deschis pentru joaca si invatare pe intreaga perioada a festivalului.
In ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat bors dupa o reteta traditionala din Ucraina. Borsul a fost inscris in 2022 in Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol. UNESCO a declarat practica de gatire a acestui preparat „in pericol de disparitie” din pricina situatiei generate de razboiul inceput in 2022 in Ucraina, definind-o caz de extrema urgenta. Conflictul din Ucraina nu pune in pericol numai pastratorii traditiei practicii borsului traditional, ci si mediul inconjurator si agricultura traditionala.
Intrarea si participarea la toate activitatile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.
Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate si solidaritate, celebrand productia si consumul sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.
Programul integral al Festivalului se poate regasi aici https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/