La Şumuleu Ciuc va avea loc sâmbătă “Ziua celor o mie de fete secuience”, al cărei scop este popularizarea portului popular secuiesc şi păstrarea tradiţiilor.
Potrivit comunicatului organizatorilor, “Ziua celor o mie de fete secuience”, care atrage participanţi dintr-o serie de aşezări din Ţinutul Secuiesc, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente comunitare din regiune. În mare parte, membrii ansamblurilor amatoare de dans popular maghiar se deplasează cu căruţele către Miercurea Ciuc, iar mai apoi îşi continuă drumul până la Şumuleu Ciuc, la locaţia evenimentului.
Comunicatul îl citează pe primarul oraşului Miercurea Ciuc, Attila Korodi, care a spus, la conferinţa de presă care a avut loc miercuri pentru anunţarea evenimentului, că “Ziua celor o mie de fete secuieşti” este una dintre acele zile de sărbătoare la care locuitorii din Ţinutul Secuiesc îşi pot celebra identitatea naţională şi cea proprie purtând portul popular secuiesc şi privind înapoi cu mândrie spre moştenirea primită de la strămoşi. Edilul a încurajat locuitorii oraşului să se îmbrace în port popular şi să participe la eveniment.
În ziua anterioară sărbătorii, vineri va avea loc, ca preambul, “Ziua Portului Popular Secuiesc”, când numeroşi oameni poartă portul popular la locul de muncă, în oraş sau la cumpărături.
Potrivit lui Zoltán Füleki, directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita (organizatorul principal), “Ziua celor o mie de fete secuieşti” va începe sâmbătă, la ora 9, în Piaţa Libertăţii din Miercurea Ciuc. Participanţii se vor aduna aici, iar după un scurt dans împreună se vor deplasa către Şumuleu Ciuc.
Pentru a facilita accesul publicului la eveniment, la Şumuleu Ciuc se vor deplasa şi autobuze, transportul celor care călătoresc în port popular secuiesc fiind gratuit.
Începând cu ora 11, la Şumuleu Ciuc – acolo unde sunt organizate şi pelerinajele catolice anuale – va avea loc o slujbă religioasă, urmată de un spectacol al ansamblurilor de dans popular maghiar, printre altele, pe scenă urmând să urce, printre altele, şi Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita. Din programul evenimentului fac parte, de asemenea, demonstraţii şi târguri de artizanat, prezentări ale unor meserii tradiţionale şi jocuri de îndemânare pentru copii. Cei interesaţi pot viziona şi expoziţia de port popular alcătuită din costumele populare ale ansamblului Harghita, iar într-un colţ special amenajat vor avea ocazia să şi probeze unele costume populare.
În calitatea sa de gazdă de onoare a evenimentului din acest an, Primăria Miercurea Ciuc va oferi cadou satului Sândominic – gazda de onoare de anul viitor – o pereche de scaune sculptate, care urmează să ajungă în biserica localităţii, pentru ca pe ele să se aşeze tinerele perechi care se căsătoresc acolo.
În cadrul evenimentului, vineri după-amiază, la Primăria Miercurea Ciuc va avea loc prezentarea cărţii lui Katalin Daczó, intitulată “Când o mie de fete pornesc la drum…”, care este o cronică a primilor ani ai evenimentului “Ziua Portului Popular Secuiesc”. Volumul prezintă perioada 1931-1940 în baza relatărilor, articolelor de ziar de pe vremuri şi a unor documente şi fotografii de arhivă.
MTI