In 2022, LA PAS invita publicul timisorean si toti iubitorii de produse si arta culinara locala la un program cultural, bogat in evenimente care aduc in atentie semnificatia patrimoniului gastronomic, pusa in relatie cu comunitatile locale si cu dezvoltarea durabila.
Programul LA PAS, demarat de Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare din Timisoara in 2018, in contextul „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”, urmareste valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice miscarii slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competentelor de consum responsabil in randul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, incurajarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii in randul oamenilor.
„Programul LA PAS este in primul rand un program de dezvoltare comunitara, prin care urmarim dezvoltarea unei culturi a sustenabilitatii, prin respectarea unui set de principii, precum: evitarea risipei de resurse (timp, cunostinte, resurse materiale), promovarea economiei colaborative si solidare, urmarirea unui impact multidimensional, abordarea participativa”, spune Mihaela Vetan, presedintele Asociatiei CRIES
LA PAS 2022 are urmatoarele componente: „Festivalul LA PAS”, competitia „Gustul ca patrimoniu”, programul educational si „LA PAS prin cartiere”.
Programul educational raspunde unor probleme urgente cu care societatea se confrunta legate de schimbari climatice, poluare, risipa alimentara, urmarind facilitarea in randul tinerilor a unor competente pentru dezvoltarea sustenabila.
„LA PAS prin cartiere” (vara 2022, cartiere din Timisoara) consta in organizarea in cartiere a unor evenimente publice de promovare a produselor artizanale, a producatorilor locali si a consumului responsabil.
„Festivalul LA PAS” (23-25 septembrie, Parcul Rozelor, Timisoara)reprezinta un moment important de celebrare a productiei si consumului sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.
„Gustul ca patrimoniu” (toamna 2022) urmareste promovarea gastronomiei ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Prin programul LA PAS, asociatia CRIES dezvolta complementaritatile necesare valorificarii patrimoniului gastronomic local si integrarii dimensiunii de sustenabilitate, subscriindu-se si Raportului Parlamentului European din 2014, referitor la patrimoniul gastronomic european, care statueaza faptul ca gastronomia face parte din identitatea noastra. Artele culinare reprezinta un vector de convivialitate si un moment important de sociabilitate iar experimentarea unei culturi gastronomice reprezinta o forma de schimb cultural. De asemenea, asociatia urmareste unul dintre obiectivele Strategiei Culturale a Timisoarei 2018-2022 privind celebrarea culturii gastronomice regionale.
Editia din 2022 a programului LA PAS marcheaza „Ziua Gastronomiei Durabile” (Sustainable Gastronomy Day) – 18 iunie, adoptata de Adunarea Generala a ONU in 2016. Decizia recunoaste „gastronomia ca o expresie culturala legata de diversitatea naturala si culturala a lumii. Gastronomia durabila sarbatoreste ingredientele si producatorii de sezon, pastrarea vietii salbatice, precum si traditiile noastre culinare” (www.un.org).
Informatii si noutati despre componentele programului LA PAS 2022 vor fi publicate in mediul online: www.cries.ro, www.facebook.com/AsociatiaCRIES, www.youtube.com/user/asociatiaCRIES, si www.la-pas.cries.ro, www.facebook.com/lapas.cries, www.instagram.com/la.pas.timisoara