Cea mai mare serie de evenimente maghiare din Transilvania va cuprinde, pe parcursul a 8 zile, peste 500 de programe, au anunţat, marţi, organizatorii, în cadrul unei conferinţe de presă.

    Potrivit lui Balázs Gergely, organizatorul principal şi preşedintele Asociaţiei “Clujul Comoară”, cea de-a 14-a ediţie a festivalului se va desfăşura în spiritul responsabilităţii. Acesta a amintit că vârsta de 14 ani, pentru cei de religie calvinistă, este momentul confirmaţiei (mărturisirea credinţei), dar şi momentul obţinerii cărţii de identitate, când tinerii trebuie să îşi asume deja responsabilităţi. În opinia sa, acest lucru este la fel de valabil şi pentru comunitatea maghiară din Cluj-Napoca, aceasta trebuie să găsească puncte prin care membrii săi să îşi poată asuma responsabilitatea atât individual, cât şi împreună.
    
Organizatorul principal a amintit faptul că despre maghiarii din Cluj s-a spus adesea că au fost o comunitate care a construit oraşul. “Este responsabilitatea noastră să spunem acest lucru nu doar la timpul trecut. Nu trebuie să ne amintim doar de trecutul glorios, ci şi să contribuim activ şi creativ pentru a ne asigura astfel că Cluj-Napoca poartă în continuare amprenta comunităţii maghiare”, a afirmat Gergely Balázs.

    Acesta a subliniat reînnoirea străzii Kogălniceanu, care este o “via sacra” pentru maghiarii din Cluj datorită zecilor de instituţii maghiare care funcţionează aici. Deşi renovarea nu va fi complet finalizată până la sfârşitul săptămânii, strada va găzdui, potrivit tradiţiei, Târgul de artizanat, Târgul de carte şi Aleea muzeelor.
    Emese Oláh, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că strada Universităţii, care şi ea se află încă în renovare, şi care face legătura dintre strada Kogălniceanu şi Piaţa Unirii, va fi, de asemenea, amenajată în aşa fel încât să nu se întâmple accidente pe durata Zilelor Culturale Maghiare. Aceasta a subliniat că municipalitatea este, şi în acest an, partener şi susţine evenimentul cu 630 000 de lei.
    
Manifestările premergătoare celei de-a 14-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), anunţate sub genericul “Pe aici, poftiţi!”, vor începe în data de 12 august cu vernisajul expoziţiei pictorului Árpád Márton din Miercurea Ciuc, intitulată Semne de viaţă (Élet-Jelek), la Palatul Bánffy. Colecţia de artă a istoricului literar Kántor Lajos, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania, va “reveni şi ea acasă” la Cluj-Napoca sub forma unei expoziţii. În acelaşi timp, vor fi expuse lucrările pictorului Sándor Juhos şi ale graficianului András Szabó, precum şi ale unor artişti contemporani din Sovata.

Duminică, Zilele Maghiare vor începe cu o slujbă religioasă în Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu şi va fi inaugurată Casa Herepei, o casă parohială renovată cu sprijinul Guvernului ungar, care va fi sediul Asociaţiei Creştine a Tinerilor din Transilvania (IKE).
    Gala de deschidere, din data de 14 august, va avea loc în sala mare a Operei Maghiare din Cluj cu un spectacol susţinut de Katica Illényi, violonistă şi tereministă.
    Lilla Szabó, director de programe, a declarat că pe parcursul celor 8 zile vor avea loc peste 500 de programe în 50 de locuri, inclusiv expoziţii, concerte de muzică clasică, pop, rock şi jazz, programe literare, prelegeri publice şi economice. Programele pentru copii se vor desfăşura în Grădina cu Ruine de lângă Biserca Reformată de pe str. Mihail Kogălniceanu, curtea Colegiului Reformat va găzdui din nou Grădina Folk, de asemenea, vor fi deschise şi Strada Vinului, precum şi Curtea Tineretului. Se va organiza si în acest an crosul Donaton şi Gătitul Bucuriei, iar pentru prima dată, în acest an, se va organiza o zi de sport pentru familii.
    
Legat de Bicentenarul Petőfi, o serie de spectacole şi expoziţii sunt organizate în colaborare cu Muzeul Literaturii “Petőfi” din Budapesta, iar anul acesta Curtea Bánffy îi va purta numele. De asemenea, curtea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca va oferi o gamă mai largă de evenimente, inclusiv concerte, prezentări gastronomice şi spectacole, sub numele de #főtér23.
    Scena principală din Piaţa Unirii promite concerte pentru toate vârstele. Publicul va putea vedea grupurile care au participat de Ziua Sfântului Ştefan la cea de-a 25-a Întâlnire a dansatorilor populari. Pe scenă vor mai urca formaţiile Titán din Transilvania, iar din Ungaria: EDDA Művek, Blahalouisiana, Budapest Bar, Lóci játszik şi Honeybeast. Judit Halász va susţine un concert pentru copii, iar József Kalapács, Joe Rudán şi Miklós Varga vor urca, de asemenea, pe scenă în concertul intitulat Legendele rockului ungar.
    În data de 20 august, ziua de închidere a ZCMC, Leslie Mandoki şi Mandoki Soulmates vor concerta sub genericul Tablouri maghiare (Magyar képek) alături de muzicieni de renume mondial precum: Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra şi Fausto Beccalossi.
    
În special, la acest concert sunt aşteptaţi să participe mulţi români, dar şi la celelalte programe ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. “Interesul nostru este să îi facem pe cei care trăiesc alături de noi să ne înţeleagă cât mai bine”, a declarat Balázs Gergely, răspunzând la întrebarea adresată de agenţia ungară de presă MTI. Lilla Szabó a mai adăugat că membrii comunităţii româneşti sunt aşteptaţi la tururi ghidate prin oraş şi la un  tur al orgilor, dar şi expoziţiile, gastronomia maghiară şi Strada Vinului sunt, de asemenea, apreciate de români.

Programul celei de-a 14-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj este disponibil pe site-ul www.magyarnapok.ro.

MTI