Războiul care se desfăşoară în vecinătate, criza economică, viziunea asupra viitorului Europei şi al regiunii, precum şi politicile naţionale ale Ungariei se află printre subiectele principale ale celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos), care se va desfăşura în perioada 19-24 iulie, au anunţat organizatorii festivalului, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Miercurea Ciuc.

    Anul acesta, sloganul Tusványos – care este organizat după o pauză forţată de doi ani cauzată de pandemiei, de către Fundaţia Kisebbségekért – Pro Minoritate din Ungaria şi de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) din Transilvania – este “Unele lucruri sunt eterne”. Sloganul se referă la valorile eterne care servesc ca o busolă şi pentru politică, dar şi la universitatea de vară în sine – care are o istorie lungă şi care reprezintă, deja, o instituţie, un atelier definitoriu al politicilor naţionale ale Ungariei – şi la strădania Tusványos pentru dialog, în orice moment, a explicat Krisztina Sándor, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi persoana responsabilă pentru programul politic al evenimentului.
    
Dintre acele evenimente ale taberei care se vor bucura de cel mai mare interes mediatic, responsabilul de programul politic al universităţii de vară a subliniat conferinţele intitulate “Europa Centrală în umbra războiului”, “Încotro, Europa?”, “NATO şi politica europeană de apărare comună”, “Ce poate face Europa Centrală pentru Ucraina?”, “Viitorul Ungariei 2030” şi “Suveranitatea noastră într-o nouă economie internaţională”.
    Nu va lipsi, nici anul acesta, masa rotundă pe subiecte de politici naţionale, care va avea loc vineri, în cortul “Csaba Lőrincz” şi la care vor fi prezenţi lideri ai partidelor maghiare şi ai organizaţiilor politice maghiare care activează în Bazinul Carpatic.
    
Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele CNMT, László Tőkés, vor face o evaluare a situaţiei politice actuale, pornind de la sloganul de anul acesta al universităţii de vară, evenimentul devenit tradiţie fiind planificat să aibă loc pe scena mare amenajată pe terenul de sport, scenă care începând din acest an – an aniversar Petőfi 200 – poartă numele marelui poet maghiar Petőfi Sándor.
    
Au confirmat participarea la eveniment numeroşi reprezentanţi ai guvernului maghiar – mai mulţi miniştri, secretari de stat, însărcinaţi ministeriali, şefi de instituţii – precum şi câţiva politologi şi experţi în economie din România. În spiritul dorinţei de dialog, Tusványos oferă şi anul acesta un spaţiu propice pentru dezbaterea vieţii politice din România şi Ungaria, despre recensământul din România, despre problemele din învăţământ şi despre retrocedări. Au fost invitaţi politicieni din toate partidele maghiare din România: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidului Civic Maghiar (PCM), a detaliat Krisztina Sándor.
    
La conferinţa de presă de la Miercurea Ciuc, Ilona Popa, organizatorul principal al universităţii de vară, a relatat că Tusványos se îmbogăţeşte cu două noi locaţii pentru evenimente: cortul dedicat culturii maghiare, operat de Muzeul Literar “Petőfi” şi terasa de sport “Jenő Buzánszky”. În cadrul universităţii vor avea loc o serie de evenimente dedicate unor subiecte ca economia, IT-ul, tineretul, teatrul, divertismentul, muzica populară, viaţa religioasă. Cele 47 de organizaţii partenere organizează peste 400 de programe în 27 de locaţii.
    
Începând de marţi seara, pe scena “Petőfi” vor avea loc concerte. Pe scenă vor urca nume ca Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, Tankcsapda, Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, Aurevoir., Bagossy Brothers Company, 4S Street, Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája şi Honeybeast.