Vineri, 1 Iulie, o delegație de jurnaliști timișoreni s-a deplasat la Vârșeț pentru a participa la o serie de evenimente culturale și comerciale, cu impact pozitiv în întreg Banatul – atât cel românesc cât și cel sârbesc. La invitația maestrului Constantin Duma, fotoreporter AGERPRES, sustinut de Javor Radovancovici – amfitrion al restaurantului Lloyd din Timișoara și lider informal al comunității sârbești din orașul de pe Bega – aproape douăzeci de timișoreni s-au îmbarcat într-un microbuz pus la dispoziție intr-un parteneriat jurnalistic de către Universitatea de Vest din Timișoara și au petrecut câteva ore plăcute și informative la umbra Dealului Vârșețului.
Prima oprire a fost prilejuită de inaugurarea complexului turistic Helvecija, o cramă-restaurant cu facilităti de cazare și spa care își așțeaptă oaspeții români și sâtbi cu bucate alese și vinuri obtinute în podgoria locală. Clădirea cramei datează din 1880, numele complexului provenind de la țara de origine a ctitorului său, elvețianul Bernhard Staub. De la complexul vinicol Helvecija, delegația timisoreană s-a îndreptat către piața centrală a orașului pentru festivitatea de premiere a festivalului „Vinofest”. Am profitat de o pauza pentru a documenta o cladire cu istoric pentru romanii din Banatul Sarbesc. Este vorba de clădirea „Luceafărul” din centrul orașului. Această clădire emblematica pentru comunitatea românească din Banat a fost transferată recent către guvernul României de către executuvul sârb, fiind ctitorită de către românii din această parte a Banatului între 1894-1905 și aparținând comunității românesti până în anul 1947. Se preconizează ca în viitor, după o mult necesară renovare, această clădire să găzduiasca atât Consulatul General al României la Vârșeț cât și un spațiu de promovare al culturii românilor din Serbia,respective Institutul Cultural Roman din Serbia. Cultura română poate fi întâlnită, într-adevăr, peste tot în Vârșeț; printre expozanții de la festivalul vinului „Vinofest” s-au numărat și producători de vin din Serbia origine română, precum și doamne de la asociației femeilor „La gură de ogășel” din Mesici care au avut propriul stand.
Premierea a avut loc pe scena pregatita in Piata Primariei Varset, unde, personalitati marcante ale vietii publice, specialisti oenologi, primarul orasului; evenimentul fiind pregatit de Organizatia Turistica Varset condus de Tatijana Palkovac, presedinte. Premiile, diplomele si cupele au fost preluate de Darius Georgiu vicepresedinte al CCIAT si Iavor Radovancovivi, reprezentant de marca al comunitatii sarbilor din Timisoara, patron al Restaurantului Lloyd din orasul nostru.
Vinurile românești au castigat cele mai importante premii ale juriului, respectiv cele doua Mari Medalii de Aur ale Concursului de Vinuri din cadrul Festivalului Vinofest din Varset. Este vorba de Marea Medalie de Aur obtinuta de Cramele Recas cu Chardonnay – Sole cu un punctaj de 95 de puncte si la mica distanta tot Mare Medalie de Aur obtinuta de Cramele Sera cu Muscat Ottonel cu 24,33 puncte. Doua vinuri care care dau nota standardului de calitate ale vinurilor din Banat. Urmeaza Crama Dealul Dorului (Burgund Mare – Zodiac 2017, Muscat Ottonel 2021, Cabernet Sauvignon 2018, Cabernet Sauvignon & Merlot 2019), Cramele Recaș (Chardonnay-Sole 2021, Muscat Ottonel 2020), Thesaurus (Amadoc-Sauvignon Blanc 2019, Shiraz – Cabernet S. Merlot 2016), Domeniile Sera (Muscat Ottonel 2017), Castel Huniade (Muscat Ottonel 2020), Crama Aramic (Muscat Ottonel 2020, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră 2019). Cele patru crame sunt localizate pe frumoasele dealuri ale Silagiului si Buziasului.